Błonnik pokarmowy – właściwości

oceń artykuł

Błonnik pokarmowy, zwany także włóknem pokarmowym, to w rzeczywistości kompleks tych wszystkich węglowodanów pochodzących ze ścian komórkowych roślin, które nie są trawione przez nasz układ trawienny. Nie oznacza to jednak ich obojętności względem naszego organizmu, wprost przeciwnie-  ich pasaż przez jelita warunkuje szereg prozdrowotnych działań. Jaki wpływ na nasze zdrowie mają celulozy, hemicelulozy, ligniny, pektyny, gumy i śluzy będące składowymi błonnika?

Błonnikiem w miażdżycę

Błonnik ma zdolność do wchłaniania wielu substancji znajdujących się w przewodzie pokarmowym, m. in cholesterolu i trójglicerydów. Wiązanie kwasów żółciowych i wzmożone ich wydalanie z kałem, zmusza wątrobę do ich wzmożonej produkcji, a tym samym- wykorzystania do ich syntezy wewnątrzustrojowej puli cholesterolu. Ponadto błonnik zwiększa ilości trójglicerydów wydalanych z kałem. Jak wpływa to na nasze zdrowie? Cholesterol i trójglicerydy to substancje o działaniu aterogennym, sprzyjającym rozwojowi blaszki miażdżycowej. Blaszka miażdżycowa zamyka światło naczyń krwionośnych, prowadząc do rozwoju choroby wieńcowej czy zawału serca, a w przypadku jej oderwania i wędrówki wraz z krwią do naczyń mózgowych- do udaru mózgu. Hipocholesterolemiczne działanie błonnika to jedna z najważniejszych jego właściwości prozdrowotnych.

Wpływ na układ pokarmowy

W jamie ustnej błonnik pobudza funkcję żucia i wydzielania śliny, zaś w żołądku buforuje nadmiar kwasu solnego. Błonnik odżywia bakterie zasiedlające jelita- wspomaganie mikroflory jelitowej warunkuje sprawne trawienie. Włókno pokarmowe drażni ściany jelita, a tym samym wzmaga jego perystaltykę, zapobiegając zaparciom. Przyspieszenie pasażu mas kałowych zapobiega rozwojowi raka jelita grubego czy owrzodzeń. Zdolność do wiązania wody i pęcznienia, spowalnia przesuwanie treści pokarmowej, dając długotrwałe uczucie sytości i  poprawiając ukrwienie jelit oraz produkcję soków trawiennych.

Działanie hipoglikemizujące błonnika

Spowolnione trawienie pokarmów stabilizuje poziom glukozy, a także insuliny we krwi Jest to działanie błonnika pożądane zwłaszcza u osób cierpiących na cukrzycę czy zespół metaboliczny. Zapobiega to rozwojowi hiperglikemii oraz insulinooporności, a w ich następstwie- cukrzycy, zyskującej już miano choroby cywilizacyjnej.

Niedobór błonnika w diecie objawia się wieloma niekorzystnymi sygnałami ze strony przewodu pokarmowego- bólami brzucha, niestrawnością i zaparciami. To także wzrost częstości rozwoju chorób cywilizacyjnych- cukrzycy, miażdżycy, kamicy żółciowej czy nowotworów jelita grubego czy sutka. Jak zatem zadbać o odpowiednią podaż błonnika w diecie?

Źródła błonnika – tylko z diety, czy suplementów?

Zalecane dzienne spożycie błonnika szacowane jest na ok. 20- 40 g, z czego w diecie przeciętnego Polaka dostarczane jest jedynie 15 g dziennie. Wynika to z podstawowych błędów żywieniowych- małej ilości warzyw czy produktów pełnoziarnistych. Doskonałym rozwiązaniem jest suplementowanie błonnika, dostępnego w preparatach o zróżnicowanych formułach. Godne uwagi są suplementy łączące kilka źródeł błonnika, np. siemię lniane, babkę jajowatą czy łupiny babki plesznik. Tak skomponowany skład ma m. in. preparat Fibra Vitale, który poza działaniem wynikającym ze znacznych ilości błonnika, dostarcza wielu składników odżywczych- witamin, mikroelementów i kwasów omega. Fibra Vitale wspomaga odchudzanie oraz oczyszczanie organizmu, wspomagając usuwanie toksyn jelitowych. Łagodne, naturalne działanie preparatu  pozwala na jego stosowanie nawet u kobiet w ciąży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *