Dieta bogata w błonnik

Dieta bogata w błonnik
5 (100%) 2

Wg Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 20- 40 g, jednak w przeciętnej diecie jego zawartość może być nawet o połowę niższa. Jak skomponować jadłospis, by obfitował on w błonnik?

Dieta bogatobłonnikowa

Założenia diety wysokobłonnikowej doskonale wpisują się w koncepcję zdrowej diety- zalecane jest spożycie kilku porcji surowych lub gotowanych warzyw, 2 porcje owoców oraz kilka porcji produktów pełnoziarnistych. Warto dodawać do sałatek, zup czy kanapek trochę kiełków lub otrębów, cechujących się bardzo dużą zawartością błonnika. Należy unikać żywności przetworzonej, wyprodukowanej z białej mąki- poza zerową zawartością błonnika, tego typu produkty spożywcze zawierają nadmiar cukru i mają wysoki indeks glikemiczny- powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, co prowadzi do rozwoju hiperinsulinemii, a w konsekwencji- cukrzycy. Czy to są wszystkie założenia diety błonnikowej? Oczywiście, że nie. Przy tak znacznym spożyciu błonnika, należy pamiętać o równomiernym jego spożywaniu w ciągu dnia, włączając produkty obfitujące w błonnik do każdego posiłku. Ważne jest też, aby znaczne ilości błonnika wprowadzać do diety stopniowo- układ pokarmowy musi się do niego przyzwyczaić. I najważniejsze- konieczne jest picie minimum 2 litrów niegazowanej wody na dobę- jego właściwości ściśle zależą od pęcznienia w obecności wody; przy zbyt małej jej podaży, błonnik będzie zalegał w jelitach, powodując bóle brzucha i zaparcia.

Jak skomponować jadłospis bogaty w błonnik?

Zakładając spożywanie 5 posiłków dziennie- 3 posiłków głównych i dwóch przekąsek- można skorzystać z przedstawionych poniżej propozycji poszczególnych elementów jadłospisu.

Doskonałym śniadaniem wysokobiałkowym jest owsianka lub kasza jaglana, z dodatkiem chudego mleka albo jogurtu. Śniadanie takie warto wzbogacić otrębami lub dodatkiem orzechów. Doskonałe są także wszelkie koktajle warzywno- owocowe na bazie mleka roślinnego, z dodatkiem orzechów oraz zielonych liści (jarmużu czy szpinaku). W ramach przekąski warto sięgnąć po suszone owoce lub pełnoziarniste wafle ryżowe. Obiad to porcja pełnoziarnistego makaronu, brązowego ryżu lub kaszy, z dużą ilością warzyw. Źródło białka powinny stanowić chude mięsa, ryby lub rośliny strączkowe. Na kolację można zjeść kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, z hummusem i plastrami warzyw, lub z chudym twarogiem, posypane kiełkami, otrębami czy zarodkami pszennymi. Wodę niegazowaną należy pić małymi porcjami, regularnie w ciągu całego dnia. Z diety powinno się wykluczyć tłuste potrawy, słodycze, mocną kawę i herbatę oraz alkohol.

Wspomagająco można stosować błonnik witalny – naturalny suplement diety, zawierający surowce roślinne, będące doskonałymi źródłami błonnika. Najwartościowsze są te preparaty, które zawierają kompozycję kilku komponentów roślinnych- nasion siemienia lnianego, łusek babki płesznik i nasion babki jajowatej. Tak bogaty skład zawiera m. in. mieszanka Fibra Vitale, wykazująca bardzo skuteczne działanie wspomagające układ trawienny, gospodarkę tłuszczowo- węglowodanową, oraz poprawiająca kondycję skóry, włosów i paznokci.

Dieta błonnikowa – korzyści

Duża zawartość błonnika w diecie, oraz jego zdolność do ograniczania wchłaniania tłuszczów z pokarmów, czyni z niego doskonałą podstawę diet odchudzających. Rzeczywiście- duże ilości warzyw czy produktów pełnoziarnistych, dają uczucie sytości przy ich względnie niskiej gęstości kalorycznej- liczby kalorii szacowanej w odniesieniu do objętości posiłku. Ponadto błonnik przyspiesza pasaż treści pokarmowej w jelitach, co także jest pożądane podczas redukcji masy ciała. Produkty bogate w błonnik to skarbnica minerałów, witamin i roślinnych kwasów tłuszczowych, które w dużych ilościach powinny być dostarczane w diecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *