Produkty bogate w błonnik

oceń artykuł

Błonnik, czyli włókno pokarmowe, to mieszanka celulozy, pektyn, ligniny czy beta- glukanów. To także inne składniki, związane ze ścianą błon komórek roślinnych- kwas fitynowy, sterole, białka, glukozydy i krzemiany. Jest to wyjątkowy składnik diety- nie ulegający trawieniu ani wchłanianiu, nie stanowi więc źródła energii. Jego rola w naszym organizmie jest jednak nie do przecenienia.

Rafinowana mąka- wróg błonnika

Ziarna zbóż to kilka warstw łuski, zarodek i endosperma- główny składnik skrobi. Łuski bogate są w w błonnik i mikroelementy, i to one usuwane są w procesach technologicznego oczyszczania żywności i wykorzystywane do produkcji otrębów. Zarodek to witaminy, fosforany, oleje i enzymy -w procesie przemiału na białą mąkę także ta warstwa ziarna jest usuwana. To, co zostaje, to bielmo czystej skrobi- najmniej wartościowa część ziarna. Produkty z białej mąki powinny być spożywane jedynie okazyjnie, na korzyść produktów z ciemnej mąki.

Jakie produkty są bogate w błonnik?

Wydawałoby się, że każdy produkt pochodzenia roślinnego to doskonałe źródło błonnika, jednak to nie do końca prawda. Współczesne technologie obróbki żywności, pozbawiają ją najcenniejszych składników. Znaczne ilości błonnika znajdują się w produktach pełnoziarnistych, zawierających kilkakrotnie razy więcej błonnika niż produkty oczyszczone. Pełnoziarniste makarony, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo czy kasze- te produkty powinny być spożywane kilka razy dziennie. Doskonałymi źródłami błonnika są także mąki pełnoziarniste i otręby, stanowiące zmielone ziarno zboża, czyli bielmo, łuskę i zarodek. Otręby pszenne w 100 g posiadają ponad 40 g błonnika, chleb pełnoziarnisty to 7- 9 g błonnika na 100 g produktu, a 100 g kaszy to 5- 6 g błonnika. Duże ilości błonnika znajdziemy także w warzywach i roślinach strączkowych. W 100 g soi czy fasoli średnia zawartość błonnika to 15- 16 g; najbardziej obfitujące w błonnik warzywa to karczochy, pietruszka, kukurydza czy marchew. Błonnik występuje także w pestkach dyni czy orzechach, oraz- w dużych ilościach- w suszonych owocach.

Produkty bogate w błonnik- dlaczego są takie ważne?

Nierozpuszczalne składniki błonnika- celuloza, hemicelulozy, ligniny i substancje towarzyszące (kutyna i krzemionka), wpływają na pracę układu pokarmowego. Pobudzają perystaltykę jelit, dają uczucie sytości i zmniejszają kaloryczność spożytych pokarmów. Zapobiegają zaparciom, bólom brzucha, nowotworom jelita, hemoroidom i polipom. Rozpuszczalne składniki błonnika- pektyny, gumy i śluzy roślinne, odpowiedzialne są za tworzenie w jelitach żeli, a tym samym- ograniczenie wchłaniania cholesterolu, trójglicerydów oraz węglowodanów. Zapobiegają powstaniu kamieni żółciowych i wspomagają równowagę probiotyczną w jelitach.

Trudno o inny składnik pokarmowy, dorównujący błonnikowi wszechstronnością działań prozdrowotnych. Dostarczenie optymalnych ilości błonnika powinno być dietetycznym priorytetem, niestety często błonnik jest lekceważonym składnikiem diety. W zapewnieniu zalecanych jego ilości, pomocne są suplementy bogate w błonnik. Szczególnie godny uwagi jest mieszanka Fibra Vitale, którego skład skomponowany jest w 65% z nasion babki płesznika, 20% nasion siemienia lnianego oraz 15% łupin babki jajowatej. Składniki roślinne zawarte w Fibra Vitale wzmacniają wzajemne swe działanie, stanowiąc bogactwo witamin, mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Preparat ten wykazuje wszystkie korzystne działania błonnika na organizm, sprzyjając zdrowiu i urodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *