Wskazania i przeciwwskazania do stosowania błonnika

oceń artykuł

Błonnik pokarmowy to składnik diety o wielokierunkowym wpływie na funkcjonowanie organizmu. Udowodniono jego korzystne działanie prewencyjne w rozwoju chorób układu sercowo- naczyniowego czy schorzeń metabolicznych. To ważny element diety każdego z nas, są jednak osoby predysponowane do spożywania jego zwiększonych ilości. Kto szczególnie powinien wzbogacić dietę w błonnik?

Wskazania do stosowania błonnika

Błonnik to doskonały składnik diet odchudzających, jego spożycie zalecane jest więc osobom cierpiącym na nadmiar zbędnych kilogramów. Błonnik daje długotrwałe uczucie sytości, co wiąże się z jego pęcznieniem pod wpływem wody. Zatrzymanie treści pokarmowej na dłużej w jelitach, zmniejsza częstość przyjmowanych posiłków. Ponadto błonnik obniża wchłanianie w jelitach cholesterolu i trójglicerydów, obniżając kaloryczność diety. Mechaniczne drażnienie ścian jelit pobudza ich perystaltykę i usprawnia trawienie, wspomaga usuwanie toksyn i zalegających resztek kałowych. Ta właściwość błonnika wykorzystywana jest w profilaktyce uchyłkowatości jelit czy zespołu jelita drażliwego. Pomaga także walczyć z zaparciami.

Dieta bogatobłonnikowa zalecana jest osobom cierpiącym na kamicę żółciową, lub narażonym na jej rozwój. Kamica żółciowa powstaje w wyniku zastoju żółci w drogach żółciowych, co powodowane jest niewłaściwą dietą (dużo cukru, tłuszczu i nieregularne spożywanie posiłków). Błonnik absorbuje na swej powierzchni kwasy tłuszczowe i wzmaga ich usuwanie z organizmu. Pobudza to produkcję kwasów żółciowych i usprawnia przepływ żółci. Ta właściwość błonnika wykorzystywana jest także w profilaktyce miażdżycy czy zawału serca. Wzrost syntezy kwasów tłuszczowych wymaga wykorzystania ustrojowych zapasów cholesterolu, co w połączeniu ze zdolnością błonnika do ograniczenia wchłaniania cholesterolu w przewodzie pokarmowym, czyni z niego doskonały środek hipocholesterujący. Dieta obfitująca w błonnik wskazana jest więc u osób z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, a także dla grup ryzyka rozwoju miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu czy choroby wieńcowej.

Nowotwory przewodu pokarmowego, a zwłaszcza rak jelita grubego, mogą być generowane nieprawidłowościami diety, z czego najistotniejsze jest niewystarczające spożycie błonnika. Wzrost spożycia błonnika pokarmowego o 10 g na dobę, obniża ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego nawet o 40%. Podobne, choć mniej spektakularne zależności stwierdzono dla raka piersi (błonnik absorbuje i usuwa nadmiar estrogenów).

Rola błonnika w regulacji gospodarki węglowodanowej sprowadza się do ograniczenia wchłaniania węglowodanów z przewodu pokarmowego, oraz wydłużeniem czasu trawienia pokarmów. Powoduje to normalizację poziomu glukozy, ale także insuliny we krwi, zapobiegając rozwojowi hiperinsulinemii, a ostatecznie- cukrzycy. Z tych względów błonnik w dużych ilościach powinien znaleźć się w diecie chorych na cukrzycę, zespół metaboliczny czy zespół policystycznych jajników.

Przeciwwskazania do spożywania błonnika

Spożycie znacznych ilości błonnika nie jest zalecane u osób cierpiących na stany zapalne żołądka, trzustki czy dróg żółciowych. Zawsze należy spożywać błonnik w kilku porcjach, rozłożonych równomiernie w ciągu dnia, oraz pamiętać o piciu dużych ilości wody- w przeciwnym razie może dojść do niestrawności i bólu brzucha. Osoby zażywające leki powinny zachować ostrożność i nie łączyć dużych ilości błonnika z lekami, które mogą zostać zaabsorbowane na jego powierzchni i usunięte By zapobiec takiemu osłabieniu działania leku przez błonnik, trzeba zachować dwugodzinną przerwę między zażyciem leku a spożyciem błonnika. Dieta bogatobłonnikowa nie jest także zalecana kobietom w ciąży, choć częste zaparcia predysponują kobiety ciężarne do jego spożywania. Wtedy idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie preparatu błonnikowego, dopuszczonego do stosowania u ciężarnych. Takie wymagania spełnia suplement Fibra Vitale- optymalna kompozycja składników roślinnych i odpowiedni stosunek frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych błonnika; umożliwia wspomaganie pracy układu trawiennego, bez ryzyka niedoborów pokarmowych, powodowanych absorpcją wapnia, cynku czy magnezu na powierzchni błonnika. Fibra Vitale pozwala precyzyjnie dawkować ilość preparatu, a tym samym- oszacować ilość spożytego błonnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *